v. 2025.01.03
Familieprogram
Indlæser data
Nye i denne version
– Login er fjernet. Da der ikke ligger så mange informationer og nulevende personer, tror jeg, det er forsvarligt.
– Direkte links til kirkebøger og folketællinger er tilføjet. Derved kan man bladre i dem efter flere oplysninger.
– Links til Google Maps er tilføjet.
– Der er langt flere opslag i folketællinger og kirkebøger.
– Tekst skrevet af andre er skilt ud som Skrifter, fx tekster skrevet af Tove eller Bendix.
– Slægtskabfunktionen gør det muligt at finde den simpleste forbindelse mellem to personer.
Hjælp
Søg person: I indtastningsfeltet Søg person i top-bjælken kan du søge på navn. Det er ligegyldigt, om du skriver store eller små bogstaver. Og rækkefølgen af for- og efternavne er også ligegyldig.
Jeg har tilstræbt at bruge de navne, personerne har fået ved dåben. I livets løb kan de være gået under andre navne. I nyere tid har kvinder oftest fået deres mands efternavn. De kan også have ændret fx Jensdatter til Jensen. Stavemåder kan også variere, fx Christian/Kristian eller Lovise/Louise.
Personoplysninger: Når du har slået en person op, kan du få vist eventuelle forfædre, børn eller ægtefæller, hvis de er registret i programmet. Det gøres ved at klikke på knapperne Vis forfædre, Vis efterkommere og Vis ægtefælle.
Det har ikke altid været mulig at finde fødselsdatoen. I ældre tid registererede man ofte kun dåbsdatoen. Det har dog ikke den store betydning, da man dengang døbte børnene så hurtigt som muligt efter fødselen.
Blå tekst er krydsreferencer til andre dele af programmet. Det kan fx være personer eller steder. Hvis man holder musemarkøren over en krydsreference, skifter den til et håndsymbol, og en pop-up-tekst giver en uddybende forklaring til referencen.
Knappen Markér fæstner denne person som "markeret", og personens navn vises til højre i top-bjælken. Hvis du senere under en anden person klikker på knappen Slægtskab, vises hvordan denne person er beslægtet med den markerede person.
Træerne: Når du har åbnet et træ, betragter du altid kun forfædre eller kun efterkommere af en vis person. Du kan udfolde flere forfædre eller efterkommere ved at klikke på +, og du kan folde dele af træet sammen ved at klikke på –. Ved at klikke på < eller > kan du skifte retning i træet. Ved at klikke på ~ kan du se ægtefæller til personen.
Ekstra materiale: Når du har slået en person op, vil der ofte være ekstra materiale nederst i teksten. Det kan være billeder, folketællinger, kirkebogsopslag eller skifter. Disse kan åbnes ved at klikke på ikonet yderst til venstre i linjen. De åbner i et separat vindue. Dette ekstra materiale er også samlet under knapperne Billeder, Folketællinger, Kirkebøger og Skrifter øverst i top-bjælken.
Billeder: Når du klikker på knappen Billeder, vises en liste af alle programmets billeder. Ved at klikke på miniature-billedet yderst til venstre på linjen, åbner du billedet i et separat vindue. Billedet kan zoomes med musehjulet og flyttes ved at trække med musen.
Folketællinger: Når du klikker på knappen Folketællinger, vises en liste af alle registrerede folketællings-opslag. Ved at klikke på ikonet FT til yderst til venstre på linjen åbnes opslaget. Opslaget kan zoomes med musehjulet og flyttes ved at trække med musen. Du har også bladre med PgUp/PgDn. Knappen Direkte fører dig direkte til rigsarkivets side. Knappen Navigation åbner en gul ramme, som angiver, hvor i billedet muse-markøren er. Når teksten er vanskelig at læse, kan der også være en Hvor- og en Hvad-knap. Knappen Hvor tænder en rød ramme, som viser, hvor man skal læse. Knappen Hvad åbner en gul ramme, som viser, hvordan jeg læser teksten.
Kirkebøger: Når du klikker på knappen Kirkebøger, vises en liste af alle registrerede kirkebogs-opslag. Ved at klikke på ikonet KB til yderst til venstre på linjen åbnes opslaget. Opslaget kan zoomes med musehjulet og flyttes ved at trække med musen. Du har også bladre med PgUp/PgDn. Knappen Direkte fører dig direkte til rigsarkivets side. Knappen Navigation åbner en gul ramme, som angiver, hvor i billedet muse-markøren er. Når teksten er vanskelig at læse, kan der også være en Hvor- og en Hvad-knap. Knappen Hvor tænder en rød ramme, som viser, hvor man skal læse. Knappen Hvad åbner en gul ramme, som viser, hvordan jeg læser teksten.
Skrifter: Når du klikker på knappen Skrifter, vises en liste af de tekster, jeg har medtaget. Det er bl.a. beskrivelser af enkeltpersoner, som ikke er skrevet af mig selv, tværgående artikler, som jeg har fundet på nettet mv. Ved at klikke på ikonet SK til yderst til venstre på linjen åbnes skriftet.
Steder: Når du klikker på knapper Steder, vises en liste af de steder, som er nævnt i programmet. Jeg har forsøg at finde alle de stederne på Google Maps, men det har ofte været vanskeligt i de tilfælde, hvor stednavnene ikke længere eksisterer. Hvor stednavne stadig eksisterer, har jeg valgt den moderne stavemåde: således Bjærup ikke Bjerup og Vollerup ikke Wollerup. I mange tilfælde er stednavne ikke entydige: der er fx flere Bregninge, Vanløse, Tystrup i Danmark. Hvis du holder musemarkøren over et stednavn, skifter den til et håndsymbol, og en pop-up-tekst giver en uddybende forklaring.
Værktøjer: Når du klikker på knappen Værktøjer, vises en liste af de net-resurser, som jeg bruger til at finde informationer. Det er fx Rigsarkivets forskellige samlinger. Men også sogneinddeling, latinske udtryk, kalender o.m.a. som er uundværligt, når man skal tolke gamle tekster.